Free cookie consent management tool by TermsFeed

Životnost dřevostaveb? Odpovídáme na jednu z nejčastějších otázek našich klientů

Odpověď je jednoduchá: životnost dřevostaveb se vyrovná životnosti ostatních nemovitostí. Beztak každý dům nebo byt po pár dekádách potřebuje provést alespoň základní opravy. To je důležité mít na paměti už ve chvíli, kdy se rozhodujete, do jaké novostavby investovat. My jsme přesvědčeni, že dřevostavby patří v tomto ohledu k ekonomicky nejlepším volbám.

Dřevěné domy nejsou žádná novinka. Mají dlouhou tradici a některé z nich už stojí hezkých pár století. Jistě, moderní montované sendvičové dřevostavby nejsou totéž jako klasické chalupy, nicméně jejich živostnost je při použití precizních konstrukčních technik naprosto dostačující.  

Jako průměrná životnost dřevostaveb se uvádí 50 až 100 let. V jakém stavu bude padesátiletý dům, samozřejmě hodně ovlivňuje správná údržba. Více na toto téma jsme napsali v článku JAK PRODLOUŽIT ŽIVOTNOST NEJEN DŘEVOSTAVBY. 

Stavba rodinného domu je vždy dobrá investice, ale vyplatí se nahlížet na ni z širší perspektivy. Chápeme touhu vyhnout se budoucím opravám nebo vidinu dědictví pro potomky. Ale ruku na srdce – žádný dům nezůstane navždy v perfektním stavbu. Podle nás se vyplatí položit si následující otázky:  

Jak se projeví nízké pořizovací náklady? 

I my jsme mnohokrát slyšeli dobře míněnou radu „Radši si teď připlať, ať na to v budoucnu nemusíš sáhnout.“ Problém je, že nemovitosti vyžadují opravy a úpravy vždy. Nejde jen o jejich technický stav, ale i o těžko předvídatelné trendy a inovace. Když pořídíte dům levněji, budete mít rychleji splacenou hypotéku nebo alespoň nižší splátky. Takže na údržbu stavby vám v budoucnu zbyde víc peněz. 

Jaké budou náklady na energie? 

Ceny energií rostou, technologie se vyvíjejí, životní styl se mění. Co byla před 50 lety luxusní a komfortní vila, může být dnes studené a neútulné břímě. Dřevostavby mají skvělou schopnost držet teplo uvnitř a jsou ideální pro využití těch zdrojů energie a vytápění, které jsou v současnosti na vzestupu – tepelná čerpadla, klimatizace, rekuperační systémy, fotovoltaika… Na energiích díky nim zaručeně ušetříte. 

Jak náročná bude případná rekonstrukce? 

Rekonstrukce sendvičové dřevostavby je rychlá, čistá a jednoduchá. Můžete bez větších obtíží změnit dispozice domu nebo dokonce rozšířit jeho plochu. Pokud tedy plánujete odkázat rodinný dům svým dětem, dřevostavbou je jistě potěšíte. Lze ji snadno a levně přizpůsobit novodobým požadavkům a vdechnout jí tak dalších pár desítek let života. 

A když už se bavíme o budoucnosti – dřevostavba má také nižší dopad na životní prostředí. Při její stavbě vzniká minimum odpadu a následný provoz produkuje méně škodlivých emisí. I to vaše děti a vnoučata ocení.  

Mohlo by vás také zajímat: 

Jak se správně starat o dřevěnou terasu? Záleží i na jejím umístění 

Zdroj tepla pro vaši dřevostavbu 

Na co nezapomenout při údržbě střechy 


Facebook.com Pinteres instagram
Upravit nastavení cookies