Free cookie consent management tool by TermsFeed

I vnější plášť domu si zaslouží vaši pozornost

Pro vnější plášť dřevostavby používáme nejčastěji tepelně izolační fasádu a dřevěný obklad. Oba typy konstrukce jsou vysoce odolné proti povětrnostním vlivům, ale i tak vyžadují alespoň základní péči. Nejvíc je dokážou potrápit déšť, sníh, silný vítr a mráz. Proto doporučujeme jejich kontrolu obzvlášť po zimě. Pokud zjistíte jakékoli poškození, co nejdřív ho opravte.

Jak správně udržovat stav vnějších povrchů?

Čištění tepelně izolační fasády se provádí omytím mírným proudem studené vody. Stačí vám k tomu obyčejná zahradní hadice. Nemusíte shánět žádné saponáty ani speciální vybavení. Vysokotlaké čištění proudem vody nebo drhnutí kartáčem přichází na řadu až u velmi silně znečištěné fasády. V každém případě je potřeba odstraňovat nečistoty šetrně, aby nedošlo k přílišnému narušení vrchní vrstvy fasády. Pokud si nejste jisti, jak na to, doporučujeme obrátit se na profesionální firmu. 

Stejným způsobem je vhodné čistit také oplechování fasády nebo obklad ze dřeva či vláknocementových desek. 

Venkovní nátěry dřevěných prvků by se měly pravidelně obnovovat. Chápeme, že každý rok na to čas asi nenajdete. Nicméně doporučujeme je přetřít alespoň jednou za dva roky nebo každý rok natřít třeba jen jednu stranu domu. Zvláštní pozornost věnujte stěně, která je nejvíc vystavena větru. Vždy použijte stejnou nátěrovou hmotu, jakou použil dodavatel. 


Péči o střechu jsme se podrobněji věnovali v článku Na co nezapomenout při údržbě střechy 


Sokl domu je vystaven jak veškerým povětrnostním vlivům, tak i vzlínající vodě. Je tedy naprosto zásadní nepodceňovat jeho ochranu. Naše dřevostavby předáváme majiteli bez zateplení soklu. Důvod je prostý – tuto úpravu lze provést až ve chvíli, kdy my už na stavbě nejsme. Zateplení se totiž provádí až v rámci finálních terénních úprav. Raději ho neodkládejte! 

Dobrá rada na závěr – nepodceňujte prevenci 

Kromě povětrnostních vlivů a UV záření fasádě škodí také řasy a plísně. Těm se nejvíc daří ve stinném a chladném prostředí. Pokud tedy zvažujete výsadbu stromů nebo třeba stavbu kůlny, nezastiňujte jimi severní a severozápadní stranu domu. Vytvořili byste tak ještě lepší prostředí pro bujení nežádoucích organismů. 

Mohlo by vás také zajímat: 

Údržba nátěrů dřevěných oken a vchodových dveří 

Jak se správně starat o dřevěnou terasu? Záleží i na jejím umístění 

Jak prodloužit životnost nejen dřevostavby 


Facebook.com Pinteres instagram
Upravit nastavení cookies